Share on FacebookTweet about this on Twitter

Team De Rooy met vier trucks naar Dakar Rally

Petronas Team De Rooy Iveco zal met vier trucks deelnemen aan de Dakar Rally. Naast Gerard de Rooy, Federico Villagra en Ton van Genugten zal Maurik van den Heuvel het team in Peru versterken. Alle vier de équipes hebben een Iveco Powerstar ter beschikking met als doel de overwinning in de Dakar van 2019.

Eerder werd al bekend gemaakt dat Gerard de Rooy in januari zal terugkeren in de sterke competitie van de Dakar Rally, bijgestaan door navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald. De tweevoudig winnaar van de Dakar, en winnaar van de Africa Eco Race 2018, weet zich in Peru gesteund door misschien wel het sterkste Team De Rooy ooit.

De Argentijnse coureur Federico Villagra deed vorig jaar tot de voorlaatste dag mee om de overwinning en zal ook nu weer voor het podium gaan.

Ton van Genugten schreef in 2018 maar liefst vier etappezeges op zijn naam en was daarmee de succesvolste coureur in de truckcategorie.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Gerard de Rooy naar Dakar Rally 2019 in Zuid-Amerika

De beslissing is genomen: Gerard de Rooy zal deelnemen aan de Dakar 2019 in Peru, het terrein waar hij in 2012 de meest prestigieuze rally ter wereld won.

Hoewel De Rooy begin dit jaar de Africa Eco Race won en bijzonder genoot van deze rally in zijn geliefde Afrika, was de sportieve uitdaging niet wat hij had verwacht en gehoopt, terwijl de afgelopen Dakar Rally in Zuid-Amerika zowel qua terrein als competitie op het niveau was waar hij in de voorgaande jaren zo nadrukkelijk om had gevraagd. De doelstelling van Team De Rooy en haar sponsors is altijd om deel te nemen aan de meest uitdagende rally’s. Zoals het zich laat aanzien voldoet de Dakar 2019 in Peru hier volledig aan. Behalve in 2012 schreef De Rooy ook in 2016 de Dakar op zijn naam.

“Ik was graag weer naar Afrika gegaan, want daar ligt toch mijn hart,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dakar en/of Africa Race?

Wordt het Africa Eco Race, de Dakar in Peru of toch weer beide? We zijn met de direct betrokkenen in de afronding fase, dus nog even geduld a.u.b.

Team De Rooy zal ook dit keer weer aanwezig zijn op de RTL Pre-proloog en met onder andere Gerard de Rooy strijden voor de overwinning.
Onze opzet tijdens de pre-proloog echter, zal anders zijn dan bij vorige edities.
We zullen aanwezig zijn bij de pre-proloog met een bescheiden hospitality opzet zoals we die gebruiken tijdens een rally

We hebben gehoor gegeven aan het verzoek van onze vele team relaties om te kunnen meerijden in een rally truck en te ervaren hoe het er aan toe gaat tijdens een rally
Daartoe zal komend voorjaar een speciaal evenement worden opgezet waarover wij u tijdig zullen informeren.
Dit zal voor onze team relaties, vrienden en fans een nog completer beeld geven van Team De Rooy.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Ton van Genugten sluit Dakar af met vierde etappezege

De Dakar Rally 2018 was er voor Ton van Genugten eentje met ups-and-downs en eerste keren: de eerste keer met de Iveco Powerstar, de eerste keer met de truck op de kant maar ook de eerste etappeoverwinning. Uiteindelijk zouden het er vier worden, waarmee hij deze Dakar de meeste overwinningen boekte bij de trucks. In totaal werden zes van de dertien etappes gewonnen door Petronas Team De Rooy Iveco: naast de vier van Van Genugten waren er twee etappezeges voor Federico Villagra.

Van Genugtens vierde etappezege, in de laatste etappe, was een mooie afsluiting van een veelbewogen Dakar, die de boeken in zal gaan als de zwaarste rally van in elk geval de laatste tien jaar. Acht keer (in dertien etappes) finishten Ton van Genugten, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen in de top 5. Die positie zat er ook dik in wat het klassement betreft, maar een paar mindere dagen voorkwamen dat.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dramatische dertiende etappe voor Team De Rooy Iveco

Van de hemel in de hel. Dat was de dertiende etappe van de Dakar Rally voor Team De Rooy Iveco.

Federico Villagra begon de dag als kanshebber op de overwinning in de Dakar, maar moest de strijd staken wegens een kapotte versnellingsbak. Ton van Genugten, die de twaalfde etappe nog wist te winnen, kwam zonder stuurbekrachtiging te staan in de proef met honderden bochten. Artur Ardavichus was de enige Iveco-coureur die kon spreken van een min of meer redelijke dag.

De kansen voor Villagra waren levensgroot. Hij begon aan de voorlaatste etappe van de Dakar op een achterstand van slechts één seconde op de Rus Eduard Nikolaev. De Argentijnse Iveco-coureur ging voortvarend van start in de etappe in het gebied waar hij vandaan komt. Maar al in het eerste deel van de special ging het mis. Het begon met een lekke band, die de crew niet 1-2-3 kon wisselen,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Nummer 3 voor Van Genugten, Villagra op 1 seconde 

De Dakar Rally van 2018 is onvoorstelbaar spannend. Na één dag verloor Federico Villagra de leiding in het klassement alweer aan Eduard Nikolaev, maar na 3.425 kilometer racen is het verschil slechts één enkele seconde. De Rooy Iveco-teamgenoot Ton van Genugten sloot de twaalfde etappe van de rally af met zijn derde dagoverwinning. Het ging allemaal niet vanzelf in de rit tussen Chilecito en San Juan.

De twee Iveco’s gingen fantastisch van start in de langste etappe van de Dakar, met een proef van 523 kilometer. Van Genugten, als twaalfde gestart, kwam op het tweede controlepunt als zesde truck door. Villagra had op dat moment een riante voorsprong van 32 minuten opgebouwd op zijn rivaal Nikolaev, die met panne stond. 400 kilometer verder zou die voorsprong verdampt zijn, omdat ook Villagra tegen problemen aanliep.

“Er ging een luchtslang kapot en daardoor brandden er ook een aantal kabels door”,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Villagra grijpt de leiding in koninginnenrit, Van Genugten verliest twee uur

Niet geheel ongeschonden bereikten de Team De Rooy Iveco’s de finish van de koninginnenrit van de Dakar 2018. Maar het resultaat mocht er desalniettemin zijn: Federico Villagra greep de leiding in het klassement. Door een penalty wegens een gebroken strap in etappe 10, die vandaag werd doorgerekend, is de marge van de Argentijn echter maar klein: 1.07. “Maar dat maakt niet uit: aan kop is aan kop”, vond Villagra.

Lang leek het erop dat ‘Coyote’ de elfde etappe, in de duinen van Fiambalá, zou gaan winnen, maar op het laatste moment stak MAZ-rijder Siarhei Viazovich daar een stokje voor. Toch was de rit ruim voldoende om een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om te zetten in een voorsprong van 16 minuten. Later op de avond werd daar de straftijd nog vanaf getrokken.

De even beroemde als beruchte Fiambalá-etappe was terecht vooraf als de koninginnenrit bestempeld.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Van Genugten wilde eigenlijk niet winnen, Villagra kruipt dichterbij

Team De Rooy Iveco deed goede zaken in de tiende etappe. Ton van Genugten schreef zijn tweede ritzege bij en klom naar de vierde plaats in het klassement. Federico Villagra werd op 33 seconden achter Van Genugten tweede en halveerde in het klassement zijn achterstand op Eduard Nikolaev. “Ik wilde eigenlijk niet winnen vandaag, maar ik zag de Kamazzen staan en dacht ‘dan moet het toch maar’. Die tijd kan ik goed gebruiken.”

Er gebeurde veel in de 373 kilometer proef tussen Salta en Belén. Motorrijders raakten de weg kwijt, auto’s gingen kapot en ook bij de trucks waren er grote verschuivingen. Al vroeg in de etappe zag Van Genugten, die als zesde startte, twee Kamazzen met lekke banden staan. En even later ook de derde. “Ik ben heel voorzichtig over de stenen gereden om niet ook lek te rijden. Maar ik heb daarna wel het gas erop gezet.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten

Twee kleine misrekeningen maakten dat Ton van Genugten in de achtste etappe van de Dakar Rally, van Uyuni naar Tupiza, een kwartiertje verloor. Het moeten openen van de proef, na zijn overwinning in de zevende etappe, droeg daaraan bij. De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd opnieuw tweede en snoepte twee minuutjes af van de achterstand die hij in het klassement heeft op Eduard Nikolaev.

Als eerste moeten starten is een nadeel van het winnen van een etappe. Voor zowel Ton van Genugten als voor zijn navigator Peter Willemsen was het de eerste keer. “Op zich ging dat best goed”, vertelt Van Genugten. “Maar op 20 kilometer in de proef kwamen we vanuit het snelle gravel bij een rivierbedding. Daar voor zat een stuk gras. Tenminste, zo leek het. Het is wel gras, maar er zit niks onder. Ik schoot met een gang van 60 kilometer in het gat.”

Van Genugten wist dat teamgenoot Villagra hooguit drie minuten achter hem zat en stond al met het sleeptouw klaar toen de Argentijn eraan kwam.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Gerard de Rooy geniet van ‘old skool Dakar’

Op het strand bij het Lac Rose, in de buurt van de Senegalese hoofdstad Dakar, maakte Gerard de Rooy er nog even een wedstrijdje van. Het slot van de Africa Eco Race was kort, maar spectaculair, met alle tien de trucks tegelijk op het strand. Aan de eindstreep keek De Rooy terug op wat hij betitelde als ‘old skool Dakar’. “Ik heb een hartstikke leuke rally gehad.”

Het was al elf jaar geleden sinds De Rooy voor het laatst in Mauretanië en Senegal was, maar er was nog weinig veranderd, merkte hij. “Het is nog net zo mooi als de laatste keer.”

De Africa Eco Race overall winnen was dan niet gelukt – daarvoor waren de buggy’s en de Mini te snel ten opzichte van de trucks – De Rooy was toch tevreden. “Ik heb genoten, zowel van de mooie specials als van het afzien. Daar ging het me in de eerste plaats om: weer plezier hebben in het rijden en in de rally.