Share on FacebookTweet about this on Twitter

Ton van Genugten sluit Dakar af met vierde etappezege

De Dakar Rally 2018 was er voor Ton van Genugten eentje met ups-and-downs en eerste keren: de eerste keer met de Iveco Powerstar, de eerste keer met de truck op de kant maar ook de eerste etappeoverwinning. Uiteindelijk zouden het er vier worden, waarmee hij deze Dakar de meeste overwinningen boekte bij de trucks. In totaal werden zes van de dertien etappes gewonnen door Petronas Team De Rooy Iveco: naast de vier van Van Genugten waren er twee etappezeges voor Federico Villagra.

Van Genugtens vierde etappezege, in de laatste etappe, was een mooie afsluiting van een veelbewogen Dakar, die de boeken in zal gaan als de zwaarste rally van in elk geval de laatste tien jaar. Acht keer (in dertien etappes) finishten Ton van Genugten, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen in de top 5. Die positie zat er ook dik in wat het klassement betreft, maar een paar mindere dagen voorkwamen dat.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dramatische dertiende etappe voor Team De Rooy Iveco

Van de hemel in de hel. Dat was de dertiende etappe van de Dakar Rally voor Team De Rooy Iveco.

Federico Villagra begon de dag als kanshebber op de overwinning in de Dakar, maar moest de strijd staken wegens een kapotte versnellingsbak. Ton van Genugten, die de twaalfde etappe nog wist te winnen, kwam zonder stuurbekrachtiging te staan in de proef met honderden bochten. Artur Ardavichus was de enige Iveco-coureur die kon spreken van een min of meer redelijke dag.

De kansen voor Villagra waren levensgroot. Hij begon aan de voorlaatste etappe van de Dakar op een achterstand van slechts één seconde op de Rus Eduard Nikolaev. De Argentijnse Iveco-coureur ging voortvarend van start in de etappe in het gebied waar hij vandaan komt. Maar al in het eerste deel van de special ging het mis. Het begon met een lekke band, die de crew niet 1-2-3 kon wisselen,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Nummer 3 voor Van Genugten, Villagra op 1 seconde 

De Dakar Rally van 2018 is onvoorstelbaar spannend. Na één dag verloor Federico Villagra de leiding in het klassement alweer aan Eduard Nikolaev, maar na 3.425 kilometer racen is het verschil slechts één enkele seconde. De Rooy Iveco-teamgenoot Ton van Genugten sloot de twaalfde etappe van de rally af met zijn derde dagoverwinning. Het ging allemaal niet vanzelf in de rit tussen Chilecito en San Juan.

De twee Iveco’s gingen fantastisch van start in de langste etappe van de Dakar, met een proef van 523 kilometer. Van Genugten, als twaalfde gestart, kwam op het tweede controlepunt als zesde truck door. Villagra had op dat moment een riante voorsprong van 32 minuten opgebouwd op zijn rivaal Nikolaev, die met panne stond. 400 kilometer verder zou die voorsprong verdampt zijn, omdat ook Villagra tegen problemen aanliep.

“Er ging een luchtslang kapot en daardoor brandden er ook een aantal kabels door”,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Villagra grijpt de leiding in koninginnenrit, Van Genugten verliest twee uur

Niet geheel ongeschonden bereikten de Team De Rooy Iveco’s de finish van de koninginnenrit van de Dakar 2018. Maar het resultaat mocht er desalniettemin zijn: Federico Villagra greep de leiding in het klassement. Door een penalty wegens een gebroken strap in etappe 10, die vandaag werd doorgerekend, is de marge van de Argentijn echter maar klein: 1.07. “Maar dat maakt niet uit: aan kop is aan kop”, vond Villagra.

Lang leek het erop dat ‘Coyote’ de elfde etappe, in de duinen van Fiambalá, zou gaan winnen, maar op het laatste moment stak MAZ-rijder Siarhei Viazovich daar een stokje voor. Toch was de rit ruim voldoende om een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om te zetten in een voorsprong van 16 minuten. Later op de avond werd daar de straftijd nog vanaf getrokken.

De even beroemde als beruchte Fiambalá-etappe was terecht vooraf als de koninginnenrit bestempeld.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Van Genugten wilde eigenlijk niet winnen, Villagra kruipt dichterbij

Team De Rooy Iveco deed goede zaken in de tiende etappe. Ton van Genugten schreef zijn tweede ritzege bij en klom naar de vierde plaats in het klassement. Federico Villagra werd op 33 seconden achter Van Genugten tweede en halveerde in het klassement zijn achterstand op Eduard Nikolaev. “Ik wilde eigenlijk niet winnen vandaag, maar ik zag de Kamazzen staan en dacht ‘dan moet het toch maar’. Die tijd kan ik goed gebruiken.”

Er gebeurde veel in de 373 kilometer proef tussen Salta en Belén. Motorrijders raakten de weg kwijt, auto’s gingen kapot en ook bij de trucks waren er grote verschuivingen. Al vroeg in de etappe zag Van Genugten, die als zesde startte, twee Kamazzen met lekke banden staan. En even later ook de derde. “Ik ben heel voorzichtig over de stenen gereden om niet ook lek te rijden. Maar ik heb daarna wel het gas erop gezet.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten

Twee kleine misrekeningen maakten dat Ton van Genugten in de achtste etappe van de Dakar Rally, van Uyuni naar Tupiza, een kwartiertje verloor. Het moeten openen van de proef, na zijn overwinning in de zevende etappe, droeg daaraan bij. De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd opnieuw tweede en snoepte twee minuutjes af van de achterstand die hij in het klassement heeft op Eduard Nikolaev.

Als eerste moeten starten is een nadeel van het winnen van een etappe. Voor zowel Ton van Genugten als voor zijn navigator Peter Willemsen was het de eerste keer. “Op zich ging dat best goed”, vertelt Van Genugten. “Maar op 20 kilometer in de proef kwamen we vanuit het snelle gravel bij een rivierbedding. Daar voor zat een stuk gras. Tenminste, zo leek het. Het is wel gras, maar er zit niks onder. Ik schoot met een gang van 60 kilometer in het gat.”

Van Genugten wist dat teamgenoot Villagra hooguit drie minuten achter hem zat en stond al met het sleeptouw klaar toen de Argentijn eraan kwam.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Gerard de Rooy geniet van ‘old skool Dakar’

Op het strand bij het Lac Rose, in de buurt van de Senegalese hoofdstad Dakar, maakte Gerard de Rooy er nog even een wedstrijdje van. Het slot van de Africa Eco Race was kort, maar spectaculair, met alle tien de trucks tegelijk op het strand. Aan de eindstreep keek De Rooy terug op wat hij betitelde als ‘old skool Dakar’. “Ik heb een hartstikke leuke rally gehad.”

Het was al elf jaar geleden sinds De Rooy voor het laatst in Mauretanië en Senegal was, maar er was nog weinig veranderd, merkte hij. “Het is nog net zo mooi als de laatste keer.”

De Africa Eco Race overall winnen was dan niet gelukt – daarvoor waren de buggy’s en de Mini te snel ten opzichte van de trucks – De Rooy was toch tevreden. “Ik heb genoten, zowel van de mooie specials als van het afzien. Daar ging het me in de eerste plaats om: weer plezier hebben in het rijden en in de rally.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Eerste etappezege voor Ton van Genugten

Donderdagavond, de avond voor de rustdag, sprak Ton van Genugten de wens uit dat hij deze week eindelijk eens een etappe zou winnen. Bij de eerste de beste gelegenheid, de zevende etappe van de Dakar Rally, kwam zijn wens uit. Van Genugten won de etappe, De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd op 2 minuten tweede.

Onderweg in de voor de trucks 369 kilometer lange etappe van La Paz naar Uyuni had Van Genugten nog niet in de gaten dat hij aan het winnen was. “Ik was drie minuten achter Martin Kolomy gestart en die had ik halverwege in het vizier, dus daar ben ik naar toe gereden. Ik wist dat ik toen alleen Villagra nog voor me had, maar wat er achter me gebeurt weet ik natuurlijk niet. Ik hoopte wel op een één-tweetje, maar daar was ik vorige week ook te enthousiast over, dus daar ben ik maar een beetje voorzichtig mee.”

De proef over overwegend snelle,

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Opnieuw een te snelle proef voor Gerard de Rooy

De laatste etappe van de Africa Eco Race in Mauretanië was opnieuw een te snelle proef voor Gerard de Rooy. Hij joeg de Petronas Team De Rooy Iveco tot tegen de begrenzer, maar kon daarmee niet op tegen de auto’s en buggy’s die snelheden tot rond de 180 kilometer haalden. Aan de finish van de 219 kilometer selective section noteerde hij zodoende de zesde tijd.

De elfde etappe van de Africa Eco Race begon vroeg en was niet al te lang, omdat de deelnemers vandaag de grens met Senegal over trekken. Daar is morgen de laatste proef, een rit van 20 kilometer over het strand bij Lac Rose. Wilde De Rooy nog iets doen in het klassement, dan moest het vandaag gebeuren, maar het terrein was opnieuw niet in zijn voordeel.

“Er was geen tijd goed te maken vandaag”, constateerde De Rooy bij de finish. “De mix van zand en snelheid slaat nog te veel door in het voordeel van snelheid.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

De Rooy twee keer zo vast als een huis in etappe 10

“Het was een heel mooie special, maar wel zo moeilijk. Extreem zacht zand, te zacht.” In dat mulle zand in de tiende etappe van de Africa Eco Race kwam Gerard de Rooy twee keer muurvast te zitten. Jan van de Laar moest eraan te pas komen om de Petronas Team De Rooy Iveco weer vlot te trekken. Zodoende was het deze keer Van de Laar die als snelste truck aan de finish kwam in Akjout en niet De Rooy.

In het eerste deel van de 408 kilometer lange special was De Rooy juist op weg om voor het eerst de etappe overall op zijn naam te schijven. Op het eerste controlepunt was hij sneller dan de auto’s en de motoren en leek daarmee een grote slag te gaan slaan in het klassement. “We hebben iedereen ingehaald in de eerste 50 kilometer”, vertelt De Rooy. “We hebben een minuutje of vijf vast gezeten,