Van Genugten baalt als een stekker na een dag knokken

Het ging Ton van Genugten donderdag in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge nagenoeg allemaal voor de wind. Tot er op een paar kilometer voor de finish nog een paar duintjes opdoemden die lastiger waren dan gedacht. Het zorgde ervoor dat Van Genugten wederom flink wat tijd verloor ten opzichte van de concurrentie.
In het eerste deel van de 324 kilometer lange etappe vloog Van Genugten figuurlijk over de piste. Aangekomen bij het traditionele lunchstop halverwege de proef lag de Petronas Iveco De Rooy-crew nog maar 2.30 minuten achter klassementsleider Viazovich. “En dus wilde ik er na het broodje nog even goed voor gaan zitten”, vertelde Van Genugten. “Het was een mooie mix van stenen met zand en drie keer een duinenpartij, qua snelheid een mooie mix van ondergronden en we gingen super door de duinen.”

Toch liep het enkele kilometer voor het eind van de proef spaak. “Er was een lullig duintje op drie of vier kilometer voor de finish en ik weet niet wat er gebeurde”, zei een gissende Van Genugten, die niet ver daarvoor de gecrashte provinciegenoot Erik van Loon nog had zien staan. “We zagen Erik dertig kilometer voor de finish staan en zijn nog even gestopt. Er ging van alles door m’n hoofd en ineens bleven we staan. De rijplaten eronder en we waren zo weer weg. We zaten goed en wel in de auto en bij het tweede duintje ging het weer mis. Daar heb ik eigenlijk alles weggegeven.”

En dus was al het stampwerk in de ochtenduren andermaal voor niets geweest. “We hebben wel weer een half uur verloren. We hadden het sleeptouw klaarliggen en gelukkig heeft Peter Versluis me eruit getrokken. Dat duurde nog geen minuut. Het is gewoon heel jammer nadat we er een volle dag voor geknokt hebben. Het waren weer mooie duinen en een mooie piste.”

Hoewel niets onmogelijk is, lijkt het podium stilaan toch uit beeld te verdwijnen voor Van Genugten. “Ik ben fysiek nog even aan het stuivertje wisselen geweest met Martin van den Brink, daar heb ik wel van genoten”, vervolgde Van Genugten. “Hoewel we hier eigenlijk komen om te testen, kijk je toch een beetje naar het podium.” In de twee afsluitende dagen kan er nog van alles gebeuren, maar voorlopig staat Van Genugten op de zesde stek in het klassement. De achterstand op klassementsleider is iets meer dan een uur. “Morgen hebben we nog een flink stuk in de duinen”, besloot Van Genugten met een glimlach. “Dan kunnen we nog eens oefenen.”